Ako sa zaručene zlepšiť v angličtine?

Študenti sa na začiatku zameriavajú hlavne na gramatiku, učia sa jednotlivé gramatické časy a to ako ich vyskladať, ale okrem rôznych „Simple“ a „Continuous“ časov existuje aj niečo iné, rovnako dôležité, a to slovná zásoba. Učenie sa nových slov nikdy nekončí a ak chcete jazyk ovládať na vysokej úrovni, tak sa mu nemôžete vyhnúť.

Učenie sa nových slov ale môže byť efektívne a zábavné, potrebujeme iba vedieť ako na to. Možno ste už počuli o tom, že niektorí študenti sa ľahšie učia, keď využívajú vizuálne pomôcky, iní potrebujú slovíčka počuť a sú aj takí, ktorí uprednostňujú pohybový (pocitový) podnet. To znamená, že okrem „klasického“ zapisovania slovíčok v podobe anglický výraz a jeho slovenský preklad, či opačne slovenský výraz a anglický preklad, existujú aj iné spôsoby v súlade s vizuálnym (videnie), akustickým (počúvanie) alebo kinestetickým (pohyb) podnetom.

Ako zistiť či Vám najviac vyhovuje vizuálne, akustické alebo kinestetické učenie sa slovíčok? Môžete vyskúšať rôzne techniky, ktoré predstavujú jednotlivé typy podnetov, a ak niektorá sa z nich osvedčí – budete sa učiť ľahšie a slovíčka si budete dlhšie pamätať – tak je jasné, že ste našli pre Vás vhodný typ učenia sa.

Zrakový podnet:


Môžete vytvoriť asociogram slovíčok podľa niečoho, čo majú spoločné. Napríklad môžete si zapisovať slová, ktoré majú spoločnú tému – voľnočasové aktivity, zdravie, oblečenie, denný režim atď. Nové slovíčka z týchto oblastí potom môžete zapísať do asociogramu.

Kinestetický podnet:


Môžete spraviť kartičky so slovnou zásobou (tzv. flashcards). Napríklad na jednu stranu kartičky môžete napísať slovo v angličtine a na druhú stranu slovenský preklad. Je vhodné pridávať aj obrázky alebo danú vec nakresliť. Pre deti môže byť vhodné, ak napríklad napodobnia zvieratko, ktoré je na kartičke. Dospelí môžu napísať alebo nakresliť niečo, čo ich napadne, keď dané slovo vidia alebo počujú. Slová môžete odlíšiť aj farebne, napríklad môžete mať inú farbu na slovesá a podstatné mená.

Akustický podnet:


Môžete si vytvoriť zvukovú nahrávku a vypočuť si ju pred spaním, ráno hneď po prebudení alebo keď ste niekde a chceli by ste čas využiť aktívne, napríklad keď niekde čakáte alebo niekam cestujete.